FOTODA.HU
Hírfolyam
     
Gárdonyi.Színház
     
Agria Nyár
     
Harlekin.Bábszínház
     
______
Békéscsabai
Napsugár Bábszínház
     

Egri amatőr társulatok
.
     
.

 Kedves Látogató!

Az oldalakon található fotók, cikkek és hírek a

FOTODA.HU

szellemi termékei.

 Ha saját cikkéhez felhasználná az itt található írásokat vagy azok részleteit, esetleg honlapját színesítené a galériákban fellelt fotókkal, kérem keressen meg kapcsolat \ elérhetőségek, bizonyára együtt tudunk működni.

Köszönöm, hogy Ön is tiszteletben tartja a szerzői jogokat.

Gál Gábor   

     
ÍGY TÁNCOLTOK TI

Tánc, zene, ruhaköltemények
Varró Gabi Fashion Show and Performance

Egres Béla  2005.08.11. 11:30
Sejthető volt, hogy a Fesztivál a Barokk Egerben rendezvényfolyamának részeként megrendezett IV. Erlau Táncfesztivál – az időjárás viszontagságai miatt – záróeseménnyé nemesedett produkciója, a Varró Gabi Fashion Show and Performance különleges élményt nyújt majd a fesztivált rendszeresen látogató és az oda csak egyszer-egyszer betévedő honi és külföldi látogatóknak egyaránt. Ami azonban a Líceum udvarán hétfőn este történt, az minden képzeletet felülmúlt.
Ugyan általában nem vagyunk divatbemutatóra járók, de itt-ott, filmeken, televízióban időről időre láthatjuk a manökeneket, amint végiglejtenek a kifutón, azzal a jellegzetes, csak rájuk jellemző, nekik és a nézőszemeknek kimunkált, mégis természetellenesnek tűnő mozgással. Van csillogás, elegancia, minden, ami kell egy nagy nevű divatdiktátor legújabb kollekciójának a bemutatásához.

Historikus táncképek a Líceumban
Végéhez ért a mozgásművészet két hete

Egres Béla  2005.08.11. 11:26
Tegnap este ugyan még egy – az esős idő miatt elmaradt, ám annál izgalmasabb – produkció, a Varró Gabi Fashion Show & Performance váratott magára, de a IV. Erlau Táncfesztivál utolsó két, tisztán táncos produkciója már megörvendeztette közönségét a Líceum udvarán.
Ez a két táncszínházi mű ugyan merőben eltér egymástól, hiszen az egyiket Bozsik Yvette és társulata igazi „bozsikos” stílusban, emberi sorsokat meg- és felmutatva formálta meg, míg a másik az Állami Népi Együttesre jellemző, mégis újszerű elemeket felvonultató, tömegeket mozgató alkotás volt. Abban azonban mindkettő egyezik, hogy valahol a történelmet próbálja táncban megmutatni.

Vörös cipellők, vörös fodrok az éjszakában
Ahány együttes, annyi mozgásművészeti nyelv

Egres Béla  2005.08.06. 23:51
Derekához érkezett a Fesztivál a Barokk Egerben rendezvénysorozatának keretében rendezett IV. Erlau Táncfesztivál, és mostanra elmondhatjuk: derék vállalkozás ennyi izgalmas, színes, egymástól olyannyira különböző táncszínházi művet elhozni és megmutatni.
A kedd este kiemelkedően fontos volt a táncfesztivál programjában, amikor a város büszkeségének számító Egri Fesztivál Balett lépett a Líceum színpadára két darabjával, a Debussy álomzenéjére született az Egy faun délutánjával, valamint a Schubert remekre komponált A halál és a lánykával. Egyik mű sem újdonság ugyan, de éppen azért, mert mindkettőt láthatta már a táncszerető közönség, egészen új dimenziókat kaptak a bemutatójuk óta eltelt idő alatt.

Még Bartók is elszállhat
A Debreceni Balett az Erlaun

Egres Béla  2005.08.01. 18:18
Vasárnap este a Debreceni Balett bemutatkozásával folytatódott a Fesztivál a Barokk Egerben rendezvénysorozatában a IV. Erlau Táncfesztivál a Líceum udvarán. Új színnel gazdagodott a táncos hetek programja, sőt a szorgalmas táncszínháznézőnek összehasonlításra is volt lehetősége.
Egerházi Attila rendező-koreográfus és csapata ezen az estén két darabját hozta el a fesztiválra. Az est első részében egy könnyed, elsősorban a zenének köszönhetően jó ritmusú darab, A szív küldi került a publikum elé.
Aki szereti – és ki ne szeretné – Astor Piazzola és Caetano Veloso muzsikáját, az nem csalódott, mert a zene nagyon jól szólt a jó akusztikájú udvaron. Természetesen nem kell mindig nagyon mély, filozofikus gondolatokat megfogalmazni táncszínpadon, de a könnyedségnek is megvannak a határai.

Szeretet és szerelem erejével
Juronics Atlantisza nyitotta a fesztivált

Egres Béla  2005.08.01. 18:16
Három név, három művész, három alkotó fémjelzi azt a bemutatót, mellyel a Szegedi Kortárs Balett indította az idei Erlau Táncfesztivált. Az első egy örökéletű költő, Weöres Sándor, akinek gyönyörű verse, a Néma zene mozgatta meg a második, a zeneszerző Eötvös Péter fantáziáját, hogy ők ketten inspirálják a harmadikat, a koreográfus Juronics Tamást, hogy az emberi szóból, a zene hangjaiból a mozdulatok erejével varázsoljon képet, történetet a színpadra táncosai segítségével.
Juronicstól már megszokhattuk, hogy telve van ötletekkel, melyekkel képes kifejezni mindent a táncban, amit egy műről, egy helyzetről gondol. Amit közölni akar azt mindenáron és következetesen vezeti végig koreográfiáiban, méghozzá úgy, hogy nem enged semmi sallangot, fölösleges mozdulatot vagy gesztust.

Falba zárt kétfejű Drakula -
Befejeződött a III. Erlau Táncfesztivál

Ebner (Egres) Béla  2004.08.08. 16:21Két táncos hét ért véget szombaton este a Líceum udvarán, ahol a táncot szerető egri közönség és távolról érkezett vendégek jónéhány olyan produkcióban gyönyörködhettek, melyek a legjobb magyar táncszínházak műhelyéből kerültek ki.
Az izgalmas időszak két záróakkordja a Budapest Tánegyüttes Drakulájának illetve az Egri Fesztivál Balett két darabjának bemutatása volt.

FALBA ZÁRVA - Úr Annamária és Varga Fanni kettőse

Nem oldja semmi a lélek rettenetét
Requiem a táncfesztiválon

Ebner (Egres) Béla  2004.08.05. 01:06
Nincs semmi, ami az itt maradók lelkének rettenetét oldhatná. Az örök, az megmarad. Elkendőzni, elfedni lehet, de elfeledni soha. Különösen igaz ez, ha gyermekétől kénytelen örökre búcsúzni a szülő. A hiány, a volt és most nincs minden szóban, minden mozdulatban ott van. Az űr, a kiürült lélek vákuumának elviselhetetlen szívóereje belülről roppantja össze a szellem-vázat és a test időleges vázát egyaránt. Mert az ember mulandó ugyan, ám a lélek örök. A lelkek – holt lelkek – test nélkül is ott vannak velünk és nyugodni, belenyugodni a megváltoztathatatlanba nem hagynak soha.

Az ötös számú fogoly a vágóhídon
Két darab, két estén az Erlau Táncfesztiválon

Ebner (Egres) Béla  2004.08.05. 00:58
A nyári szelek péntekre elfújták az addig makacskodó esőfelhőket a Líceum fölül, így semmi akadálya sem volt, hogy a Szegedi Kortárs Balett repertoárjából az idei vezérhajó, A Tragika és a Carmen beúszhasson a muzsika szárnyán.

Tűzbe vetett fehér babák
Két táncos este a Líceum udvarán

(A 2003-as Erlau Táncfesztivál kapcsán)

Ebner (Egres) Béla  2004.07.01. 23:30
Ugye, ott csengenek mindenki fülében, ahogy Cseh Tamás penget és dalol bizonyos fehér babákról, fehér babáinkról, akik emlékezetünk polcára kerültek, s szépen sorjázva vesztették el korábban oly kedves arcukat. Hogy egy Sztravinszkíj-mű kapcsán CS. T.-t emlegetni szentségtörés volna, nem gondolnám, ahogyan kiderült a II. Erlau Táncfesztivál pénteki előadásán, hogy ha értő és érző kézzel nyúl a művész egymástól még oly messze eső alapanyagokhoz, akkor képes szellemének erejével összefogni azokat.
Juronics Tamás föl tudta építeni azt a muzsikán, táncon, érzelmeken átívelő, több, egymástól igen távol eső, különböző stílusú faragványokkal díszített támpillérek közé emelt boltívrendszert, mely monumentális, egységes, fantasztikus színekkel megfestett freskókkal díszített boltozattá lett keze alatt, hogy azután a zene Isteni fuvallatára, táncosai szellemi, művészi erejének segédletével egyfajta lélekmennyboltot borítson az egri Líceum fölé.

     
Partnereink
     

Babszem Jankó
Gyermekszínház
.
     

Pódium Tánc- és Balettiskola
.
     
Kapcsolat
     
Színházi napló
     
Írások a táncról
     
egyszervolt...
     
Látogatók
Indulás: 2004-05-28
     
Belépő
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót