FOTODA.HU
Hírfolyam
     
Gárdonyi.Színház
     
Agria Nyár
     
Harlekin.Bábszínház
     
______
Békéscsabai
Napsugár Bábszínház
     

Egri amatőr társulatok
.
     
.

 Kedves Látogató!

Az oldalakon található fotók, cikkek és hírek a

FOTODA.HU

szellemi termékei.

 Ha saját cikkéhez felhasználná az itt található írásokat vagy azok részleteit, esetleg honlapját színesítené a galériákban fellelt fotókkal, kérem keressen meg kapcsolat \ elérhetőségek, bizonyára együtt tudunk működni.

Köszönöm, hogy Ön is tiszteletben tartja a szerzői jogokat.

Gál Gábor   

     
A Forrás színpadán

Pomádé király Egerben -
a vakmerő, de sikeres vállakozás

Dános László  2004.09.14. 16:38
Egerben kell az opera! Ezt most már bátran kijelenthetjük. Az elmúlt évek próbálkozásai is sikeresek voltak a Líceum udvarán, ám amit az idén a Forrás Gyermek-Szabadidőközpont fölvállalt és megvalósított, az példa értékű, sikere pedig bizonyító erejű. Venczel Valentin rendezésében az Érsek kerti tó partján felállított színpadon mutatták be Ránki György remekét, a Pomádé király új ruhája című zenés komédiát. Az előadás különlegességnek számít több okból is. Részben a címszerepet nem más, mint a fantasztikus Gregor József énekelte, a további szerepekben pedig olyan fiatal, remek operaénekesek léptek színre, mint a kolozsvári Sándor Árpád, vagy Kővári Eszter Sára. A produkció zenei vezetője pedig a zseniális muzsikus, Selmeczi György volt.

EGYAZON PEZSGŐFÜRDŐBEN LUBICKOLVA -
Venczel Valentin rendező
a Pomádé király új ruhájáról

Ebner (Egres) Béla  2004.08.08. 16:03
–Operát, hangsúlyozottan nem gyerekoperát, hanem felnőtteknek szóló operát rendez Egerben. Rendezői és színház-pedagógiai munkásságában komoly előképekkel, tanulmányokkal rendelkezik ehhez a feladathoz. Mi az az út, ami idáig vezette?
–Mindig irigyeltem azokat a rendezőket, akik zenés darabokat rendezhettek. Amíg ugyanis egy prózai darabban a rendező rengeteg energiát, kreativitást és odaadást fordít arra, mi történik a szereplőinek a lelkében, ezért sok instrukciót kell megalkotnia a munka során. A zenés műnél, és különösen az operánál, ezt elvileg elhagyhatja a rendező, mert a zene folyamatosan szolgáltatja a válaszokat ezekre a megfejtendő kérdésekre. Természetesen ez a jó művekre vonatkozik, márpedig Ránki György Pomádé király új ruhája egy fantasztikus mű, mely tálcán kínálja a belső cselekményt, azt a szenvedélyvilágot, amit a prózából elő kell bányásznunk. Arra építettem tehát, hogy ezen belső tartalmakat ki fogom hallani a zenéből, és ez meg is történt. Ezt látom a gyerekek alakításain, illetve a felnőtt művészek visszajelzéseiből egyaránt érzem. Ezek szerint jól éreztem meg a darabot.

Meztelen királyok
Selmeczi Györggyel az egri operabemutatóról

Ebner (Egres) Béla  2004.08.08. 15:49
Egyedülálló vállalkozásra készül a Forrás Gyermek-Szabadidőközpont, amikor augusztus 9-én bemutatja Ránki György operáját, a Pomádé király új ruháját.
A Venczel Valentin által rendezett előadás főszerepét a világhírű operaénekes, Gregor József alakítja és énekli, de mellette olyan remek énekeseket hallhat majd a közönség az Érsek kertben fölállított színpadon, mint Kővári Eszter Sára vagy Sándor Árpád.
Aki pedig zenei vezetőként, karmesterként jegyzi a darabot nem más, mint a honi zenei élet egyik legkimagaslóbb egyénisége, Selmeczi György.

Kalló Zsolt – korrepetítor
(Pomádé király)

Ebner (Egres) Béla  2004.08.08. 15:39
-Milyen Selmeczi Györggyel dolgozni?
-Viszonylag keveset van itt, de ettől függetlenül zeneileg nagyjából ugyanazt gondoljuk mind a ketten, ezért jól tudunk együttműködni.
-Mi az, amit erről a darabról, zenéről gondoltok?
-A történet és a darab roppant mulatságos, és amikor a munkafolyamatba Gregor József, a címszereplő is belép, még viccesebb lesz az egész, mint most, amikor a többi részt, jelenetet rakjuk össze.
Tempókban, kiállásokban, áriákban, szólókban, duettekben, kórusrészekben ugyanaz a gondolkodásunk mindkettőnknek, Selmeczinek és nekem.

Kővári Eszter Sára - Dzsufi, az udvari bolond
(Pomádé király)

Ebner (Egres) Béla  2004.08.08. 15:28
–A próbák végén zuhant be a produkcióba. Milyen érzésekkel érkezett?
–Nagyon izgalmas munka ennyi fiatallal együtt dolgozni. Sőt egészen kis gyerekekkel is, hisz hat évestől tizenhét évesig minden korosztály képviselteti magát, és csak hárman vagyunk felnőttek. Imádom a gyerekeket, és a hangulat is fantasztikus. Igazi, jó nyári produkció ez!
–Mit jelent ez, hogy jó nyári produkció?
– Ez annyit tesz, hogy az igényesség és a magas szakmai szint mit sem csorbul, mégis, talán éppen a gyerekeknek köszönhetően igen jó, felszabadult hangulat alakul ki. Jó idő van, ezért munka is és nyaralás is egyben.

Sándor Árpád operaénekes
Garda Roberto ruhamester a Pomádé királyban

Ebner (Egres) Béla  2004.08.08. 15:13
–A Pomádé király próbái során legendák lengedeztek Önről, illetve a hangjáról, mégis kevéssé ismerjük itt Egerben. Kérem mutassa be magát!
–A Kolozsvári Opera tagja vagyok hat éve. Az idén végeztem Kolozsváron a Zeneművészeti Akadémiát, de már akadémista koromban is az operában dolgoztam.
–Milyen szerepeket énekel Kolozsváron?
–A repertoárból Carment, Szerelmi bájitalt, Bajazzókat, Lammermoori Luciát. Ezeken kívül az utóbbi időben rengeteg kortárs művet volt alkalmam énekelni. Így például Vajda Leonce és Lénáját, Orbán Pico hercegét, Demény Attila Bevégezetlen ragozását és hasonlókat.
–Melyik stílus fekszik inkább önnek? Klasszikusokat, vagy moderneket énekel szívesebben?
–A moderneket, kortársakat is nagyon szeretem és azt vallom, hogy ezeket énekelni kell! Nagyon sok tanulnivaló van ezektől a zeneszerzőktől, amik roppant kedves dolgok. Mind a kettőt imádom!

Árvai Kati – Dzsufi, az udvari bolond
(Pomádé király új ruhája)

Ebner (Egres) Béla  2004.08.08. 15:03
–Mit csinál, amikor nem operaénekesként ügyködik?
–Nem vagyok operaénekes! Hudik Margónál tanulok énekelni, ahová hetente kétszer járok, egyébként weblap-szerkesztőként dolgozom. Most végeztem az egri főiskolán, rajz szakon. Most pedig itt vagyok. Három éve kezdtem egy magán színtársulatban működni, addig nem volt közöm igazán a színházhoz.
–Hol rejtegette eddig ezt a csodálatos hangot, amivel megáldotta az Isten?
–Ezt magam sem tudom. Világéletemben rajzoltam, és a szüleim is arrafelé terelgettek, hogy festőművész, vagy rajztanár legyek. A sors aztán úgy hozta, hogy másfelé vettem az irányt.
–Akkor hát, mi lesz, ha nagy lesz?
–Ez majd elválik. Egyelőre weblapokat szerkesztek, aztán ki tudja!?

Ivócs Fanni - Rozi
(Pomádé király új ruhája)

Ebner (Egres) Béla  2004.08.08. 14:58
–Elmondhatjuk, hogy neked komoly színházi múltad van!
–Igen, hisz először a János vitézben szerepeltem, aztán jött az Eger kis csillagai, majd a színházban több darabban is közreműködtem, többek között a My Fair Ladyben, most pedig itt van a Pomádé király új ruhája.
–Válogatás útján kerültél a produkcióba, vagy már hívtak?
–Őszintén szólva az Eger kis csillagai után Venczel Valentin már mondta, hogy mindenképpen szeretne látni a darabban, aztán amikor a színházban próbáltam és játszottam akkor is többször elmondta, hogy jöjjek. Ennek pedig nem lehetett meg nem is akartam ellenállni.

Kiss Máté – Dani
(Pomádé király új ruhája)

Ebner (Egres) Béla  2004.08.08. 14:46
–Hogyan kerültél ebbe a produkcióba, és főleg főszerepbe?
–Ismerőseim szóltak, hogy lesz válogatás a Pomádéra, s hogy jöjjek el, mert számítanak rám, hisz korábban már szerepeltem az Eger kis csillagaiban.
–Saját elhatározásból, vagy szülői biztatásra jelentkeztél?
–Abszolút az én elhatározásom volt, mert szeretem azt csinálni, amit itt művelünk. Ezen kívül számomra nagyon kedves ez az egész társaság.
Miért jó ez a csapat?
–Rendkívül összeszokott társaság a miénk. Családias légkör van, mindenki ismer mindenkit, ami még az Eger kis csillagaiból ered, hisz a társaság nagy része már ott is együtt dolgozott a sikerért.

Andrási Imre koreográfus
a Pomádé királyról és a gyerekekről

Ebner (Egres) Béla  2004.08.08. 14:23
–Koreográfusi múltjáról mit lehet tudni?
– Immár tizennégy éve igen sokat dolgozom, leggyakrabban Kaposváron fordulok elő, ahol már majdnem családtag vagyok. Ott végigdolgoztam a repertoárt, zenés, prózai és gyermekdarabokat is csináltam.
Klasszikust, modernet, operettet, mindent.
Ezen kívül az országban sokhelyütt megfordultam.
Most már könnyebb azt számon tartani, hol nem dolgoztam még.

     
Partnereink
     

Babszem Jankó
Gyermekszínház
.
     

Pódium Tánc- és Balettiskola
.
     
Kapcsolat
     
Színházi napló
     
Írások a táncról
     
egyszervolt...
     
Látogatók
Indulás: 2004-05-28
     
Belépő
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót